Ingebruikname POA 1 en POA 2

Port of Antwerp Bruges neemt POA’s in gebruik

Woensdag 21 december 2022 heeft Port of Antwerp Bruges (PoAB) de POA 1 en POA 2 officieel in gebruik genomen.

Voor Port of Antwerp-Bruges zijn dit de twee eerste handhavingsvaartuigen. Deze uitbreiding past in de optimalisatie van de operationele dienst en leidt tegelijkertijd tot een vergroening van hun vloot. De twee schepen zullen deel uitmaken van de Port Authority Field Operations die gebruikt worden voor het toezicht en handhaving in het havengebied. Port of Antwerp-Bruges wil tegen 2050 klimaatneutraal werken en het vergroenen van hun vloot is daar een belangrijk onderdeel van. 

Vooralsnog patrouilleerde het havenbedrijf alleen vanaf de weg en vanuit de lucht. Met de komst van deze twee vaartuigen kan er nu ook vanop het water gepatrouilleerd worden. “We doen dat op deze manier omdat innovatie, veiligheid én duurzaamheid belangrijke concepten zijn voor ons”, zegt Jacques Vandermeiren, CEO van Port of Antwerp-Bruges. “De vaartuigen zijn hybride omdat ze bij een defect aan het elektrisch systeem nog op brandstof moeten kunnen varen, maar in principe zullen ze steeds elektrisch varen en dus geen schadelijke stoffen uitstoten.”

Elektrisch, diesel en hybride

Beide patrouillevaartuigen zijn door Kooiman Marine Group uitgerust met een batterijpakket, waarmee 2,5 uur uitsluitend elektrisch met 9km/h gevaren kan worden. Daarnaast beschikt het vaartuig over twee andere energiemodi en kan volledig diesel of hybride gevaren worden. Een uniek systeem dat zorgt voor minder brandstofverbruik en een minimale CO2-uitstoot. Bovendien zorgen de roetfilter en de geïntegreerde uitlaatgassennabehandeling ervoor dat minder schadelijke stoffen (SOx/NOx) vrijkomen.

Gepubliceert op: 22 dec 2022

Categorie: Activiteiten

Terug naar overzicht

Alle berichten Achievements Activiteiten Corporate Evenementen Producten