'De Biesbosch' Koppellieren

ontwikkelen en vervaardigen van robuuste dekwerktuigen

Kooiman Koppellieren zijn welbekend in de Europese duwvaart. Deze koppellieren kregen naam en bekendheid door Scheepswerf De Biesbosch uit Dordrecht. Nu wordt dit beproefde ontwerp al jaren door Kooiman Marine Group als koppellier leverancier geproduceerd, geleverd en eventueel aan boord geplaatst.

Ontwerp, materiaalkeuze en fabricage staan garant voor een probleemloos functioneren en een lange levensduur. Vrijwel alle onderdelen zijn uit voorraad leverbaar. Revisie, onderhoud, reparatie en aanpassingen van de koppellier kunnen mede daardoor zeer snel worden gerealiseerd.

 

Specificaties

Type 25 40 60
Houdkracht 25 ton 40 ton 60 ton
Staaldraad diameter 18-20 mm 24-27 mm 30-36 mm
Staaldraad lengte 35 m 37,5 m 37,5 m
Trekkracht met handwiel 4 ton 4 ton 6 ton
Trekkracht met ratel: 8 ton 9 ton 12 ton

 

 

KOOIMAN TWIN SPEED KOPPELING

Kooiman Marine Group produceert een ingenieuze aanpassing op de conventionele De Biesbosch Koppellier met de nieuwe Kooiman Twin Speed Koppeling. De Kooiman Twin Speed Koppeling verhoogt het bedieningsgemak en de veiligheid. Met de Twin Speed Koppeling kunnen duizenden bestaande lieren up-to-date gebracht worden zodat deze weer voldoen aan actuele veiligheidseisen en werkomstandigheden.

De Kooiman Koppellier (voorheen bekend als Biesbosch Koppellier) is de meest gebruikte koppellier op de Europese wateren. Deze is robuust, praktisch en onverwoestbaar, maar komt ook met wat veiligheidsrisico’s bij het op spanning brengen en het vieren van de draad. Veiligheidsrisico’s die tegenwoordig niet meer acceptabel zijn, en die met de Twin Speed Koppeling weggenomen kunnen worden.

Met een extra overbrenging kan, met minder inspanning, de draad op spanning gebracht worden. Met de Twin Speed Koppeling kan de lier, ook onder zeer hoge spanning, gecontroleerd worden gevierd.

De Twin Speed Koppeling kan geleverd worden als complete lier of als losse unit (de Twin Speed Unit), als aanpassing op de bestaande koppellier. De Twin Speed Unit kan aan boord worden gemonteerd. Robuust gebouwd kan de Twin Speed Unit tegen een stootje, ze is volledig afgedicht en daarmee ongevoelig voor vuil. Plaatsing van de unit maakt de lier niet breder of langer. Ook strak ingebouwde lieren kunnen met de Twin Speed Unit worden uitgerust. De Kooiman Twin Speed Koppeling en Twin Speed Unit is leverbaar voor 40- en 60-tons koppellieren.


VOORDELEN VAN DE TWIN SPEED KOPPELING:

  • Altijd gecontroleerd afvieren van de draad
  • Vergrote krachtoverbrenging met kleinere inspanning
  • Gelijk gebleven snelheid van opspoelen van de draad
  • Gemakkelijker uitlopen van de draad
  • Voor extra veiligheid kan de lier worden uitgerust met dicht handwiel
  • Voetrem en losse ratel-hefboom zijn niet meer nodig

_222_thumb_groot

Documentatie

Specificatie sheet Koppellieren