Levering twee baggerschepen aan van Oord

De twee klant specifiek ontworpen en gebouwde Water Injection Dredgers (WID) ‘Maas’ en ‘Mersey’ zijn op 30 juni gedoopt bij het kantoor van Van Oord in Rotterdam.
De schepen zijn twee ‘state-of-the-art’ WID’s voor Van Oord die Kooiman Marine Group in opdracht heeft.

De hybride schepen zijn ontwikkeld door Kooiman Engineering in nauwe samenwerking met Van Oord. Twee elektrisch aangedreven pompen persen water onder hoge druk, of met veel volume door de U-vormige water injectie pijp die zich aan de achterzijde van het schip bevindt. Met deze pijp wordt water geïnjecteerd in de bodem waardoor sediment loswoelt dat met de stroming wordt afgevoerd. Er zijn meerdere manieren van injecteren mogelijk waardoor het schip een optimale inzetbaarheid heeft.
De schepen meten (lengte en breedte inclusief de water injectiepijp) 43,07 x 12,40 meter met een holte 3,40 meter.

“De eerste proefvaart met de ‘Maas’ is alweer even geleden.” vertelt Maarten Kooiman, projectleider van de werf. “De proefvaarten waren intensief. Het schip is uitgerust met veel systemen die de uitstoot verminderen en de inzetbaarheid verhogen. Deze hebben we uitvoerig getest.” Het schip heeft een batterij-hybride energiehuishouding. Maarten vervolgt: “Met de flexibiliteit van 1 of 2 diesel generatoren, die voldoen aan de IMO Tier 3 en Stage V emissie-eisen, wordt het boordnet gevoed. Daarnaast wordt warmte van de uitlaatgassen omgezet in elektrisch vermogen die wordt teruggevoerd in het net.”

“Naast de ontwikkeling van een duurzaam schip hebben we ook gekozen om het baggerproces te optimaliseren” meldt Rick Jansen, projectleider nieuwbouw bij Van Oord. “Het schip is uitgevoerd met Dynamic Positioning. Het schip is zeer wendbaar door de twee elektrisch aangedreven roerpropellers en de elektrisch aangedreven boegschroef” vervolgt Rick “Met de zeer geringe diepgang zijn deze schepen uitermate geschikt voor onderhoudsbaggerwerk in ondiepe havens.”

Maarten: “We hebben uitvoerig gekeken naar de vorm van het onderwaterschip. Binnen de lengte, breedte en diepgang restricties is de vormgeving maximaal gestroomlijnd en is de weerstand geminimaliseerd. Hierdoor kan er minder vermogen geïnstalleerd worden wat direct resulteert in vermindering van brandstofverbruik tijdens varen en nog minder CO2 uitstoot. Daarnaast heeft het schip een zeer laag geluidsniveau en een maximaal comfort voor de bemanning.”

Bij Kooiman Marine Group zijn alle disciplines aanwezig die nodig zijn voor het ontwerp, de bouw en levering van nieuwe schepen. Vakmanschap en oog voor kwaliteit zijn hierbij de basis voor zuiver op maat gemaakte schepen. Met de opleveringen van de WID ‘Maas’ en ‘Mersey’ voor Van Oord verbreedt Kooiman Marine Group haar portfolio in de baggermarkt, waarbij zij laat zien dat ook in het haven- en vaarwegonderhoud maatwerkschepen passen.

van-oort-maas

Gepubliceert op: 24 jan 2022

Categorie: Activiteiten

Terug naar overzicht

Alle berichten Achievements Activiteiten Corporate Evenementen Producten