Maritime platform inspireert

Als je je huis wilt verduurzamen dan start je met de isolatie. Zo is het ook met duurzame scheepsbouw. Een zeer efficiënte scheepsromp zorgt automatisch voor minder energieverbruik en dus voor een duurzamer schip.

Van Oossanen Naval Architects houdt zich al vanaf de oprichting bezig met o.a. het ontwikkelen van efficiënte scheepsrompen. Maatwerk, want voor ieder scheepstype ligt dat vraagstuk weer anders. Kooiman Marine Group zocht een aantal jaar geleden de samenwerking op met het engineeringsbureau en won vervolgens een tender voor de bouw van de RPA 8. Een hybride patrouillevoertuig voor de Rotterdamse haven. Maarten Kooiman, Manager Engineering bij Kooiman Marine Group en Niels Moerke, directeur van Van Oossanen Naval Architects, deelden op 27 mei hun successtory in de studio van ProMedia tijdens het Maritime Platform.

Bekijk het interview terug

Eye opener

Het verhaal gaat verder, want de RPA 8 vaart inmiddels alweer sinds 2018 rond in de haven. Vervolgens klopte de haven van Antwerpen ook aan bij Kooiman Marine Group en worden deze maand al de eerste proefvaarten gedaan met wat Kooiman zelf de ‘RPA 8 2.0’ noemt. Antwerpen kocht er meteen twee en deze zomer worden ze beide opgeleverd. Kooiman: “De samenwerking met Van Oossanen Naval Architects en vervolgens het winnen van de tender was voor ons een eye opener. We konden onze klant, de haven van Rotterdam, een schip aanbieden dat nog beter zou kunnen presteren dan zij beoogden. En dat allemaal door een zeer efficiënte scheepsvorm. Uiteindelijk is zelfs 40% minder motorvermogen geïnstalleerd. Het schip werd daardoor aanzienlijk lichter en verbruikt liters minder brandstof. De inzetbaarheid van de RPA 8 is in de dagelijkse praktijk net zo goed als vergelijkbare schepen binnen de vloot van de haven van Rotterdam.”

Lees het complete verslag geschreven door Jeanine Kwakernaak terug op de website van Maritime Technology: https://maritimetechnology.nl/maritime-platform-inspireert-kooiman-marine-group-en-van-oossanen-naval-architects-samen-op-zoek-naar-de-ideale-scheepsromp/

Gepubliceert op: 24 jan 2022

Categorie: Corporate

Terug naar overzicht

Alle berichten Achievements Activiteiten Corporate Evenementen Producten