Ombouw YE-23 vissersschip Janne

Waar de scheepswerf in Yerseke wellicht bekend staat als reparatiewerf weten de mannen van Scheepswerf Kooiman-Van Os wel raad met grote ombouw projecten. Zo is onlangs met succes de ombouw afgerond van het vissersschip Janne YE-23. Deze is nu geschikt voor het gebruik van een oogstinstallatie van mosselzaad.

Het schip wordt ingezet in Noord-Duitsland voor het oogsten van Mosselzaad, dit hangt aan netten welke op hun beurt aan kunststof buizen hangt in het water. Mosselzaad hecht zich hieraan en wordt middels een oogstmachine met borstels van de netten geborsteld en aan boord gepompt.

Om dit te realiseren is een fundatie gemaakt aan boord die geschikt is voor de oogstmachine van Murre Technologies uit Krabbendijke, waarna deze ook geplaatst is. Ook is de ruimte achter de machine aangepast zodat deze voor meer dan 220 ton aan water en mosselzaad biedt. Hiervoor is er flink verbouwt aan boord. Daarbij zijn leidingen aangelegd voor mosselzaadpompen, zodat het zaad overgeladen kan worden naar andere schepen die kunnen zaaien op kweekgronden. Ook is er een spoelsysteem aangepast, is er leidingwerk aangelegd vanaf de jetpompen naar spoelkoppen in het ruim, en is er tevens leidingwerk gerelaiseerd naar een ontwateringsband en een verdeelgoot van Murre technologie.

Hier hielden de werkzaamheden nog niet op. Op hydraulisch vlak zijn er ook veel werkzaamheden uitgevoerd, zoals het plaatsen van een hydraulische skid voor de oogstmachine op het voordek. Daarnaast zijn de spudpalen aangepast en geautomatiseerd, is de kraan voor revisie weg geweest, is er een geleide-vork op het achterdek geplaatst en zijn er veel werkzaamheden uitgevoerd voor het onderhoud van het schip. Onder meer is een flink gedeelte van het vlak vervangen en de schroefassen zijn vernieuwd.

Een flinke ombouw die met goed succes is afgerond.

Gepubliceert op: 24 jan 2022

Categorie: Activiteiten

Terug naar overzicht

Alle berichten Achievements Activiteiten Corporate Evenementen Producten