Levering twee baggerschepen aan Van Oord

Twee Water Injection Dredgers (WID)

Van Oord heeft opnieuw opdracht gegeven aan Kooiman Marine Group voor twee Water Injection Dredgers (WID). Deze opdracht is een vervolg op de eerder succesvol opgeleverde ‘Maas’ en ‘Mersey’. Oplevering staat gepland in de eerste helft van 2024

De WID’s ‘Maas’ en ‘Mersey’ zijn midden 2021 opgeleverd en zijn sindsdien continue in bedrijf. Mede door de goede prestaties van beide schepen en de constructieve samenwerking gedurende de bouw, heeft Van Oord besloten Kooiman Marine Group deze vervolgorder te gunnen.

“Met de ervaring van de eerste twee schepen zijn er een aantal wijzigingen voor deze vervolgorder van toepassing”. Vertelt Peter Bijkerk projectleider namens Van Oord. “De meest noemenswaardige wijzigingen betreffen een grotere accommodatie, meer batterij vermogen en de fendering. Met deze aanpassingen wordt de inzetbaarheid nog meer vergroot”.

Bij het ontwerp van ‘Maas’ en ‘Mersey’ is uitvoerig aandacht besteed aan het optimaliseren van het energieverbruik van het schip en operatie en daarmee een gereduceerde CO2 uitstoot.

De schepen ‘Maas’ en ‘Mersey’ zijn ontwikkeld door Kooiman Engineering in nauwe samenwerking met Van Oord. Twee elektrisch aangedreven pompen persen water door de U-vormige water injectie pijp die zich aan de achterzijde van het schip bevindt. Met deze pijp wordt water geïnjecteerd in de bodem, waardoor sediment loswoelt dat met de stroming wordt afgevoerd. Er zijn meerdere manieren van injecteren mogelijk waardoor het schip een optimale inzetbaarheid heeft.
De schepen meten (lengte en breedte inclusief de water injectiepijp) 43,07 x 12,40 meter en hebben een holte van 3,40 meter.

Met het vergrote accu-pakket kunnen de motoren in de nieuwe schepen optimaal belasten waardoor de brandstofefficiëntie wordt verhoogd en de uitstoot van schadelijke stoffen en hinderlijk geluid sterk reduceert. “Overigens met het geluid zit het toch al goed”. Meldt Maarten Kooiman, projectleider namens Kooiman Marine Group. “Tijdens de proefvaart met de ‘Maas’ en ‘Mersey’ bleek het geluidsniveau in de accommodatie en stuurhut dermate laag dat we nagenoeg aan de hoogst mogelijke geluidseisen van het classificatiebureau konden voldoen. Ondanks dat dit geen vereiste was”.

Bij Kooiman Marine Group zijn alle disciplines aanwezig die nodig zijn voor het ontwerp, de bouw en levering van nieuwe schepen. Vakmanschap en oog voor kwaliteit zijn hierbij de basis voor zuiver op maat gemaakte schepen welke onder andere passen in een vloot voor haven- en vaarwegonderhoud. We zijn trots op het gestelde vertrouwen van Van Oord met deze herhalingsopdracht voor de bouw en levering van twee water injectie vaartuigen.

Gepubliceert op: 6 jul 2022

Categorie: Achievements

Terug naar overzicht

Alle berichten Achievements Activiteiten Corporate Evenementen Producten